19 iunie 2011

GParted (Gnome Partition Editor) - creare, reorganizare, ștergere partiții

Un utilitar cu ajutorul căruia se pot face partiții pe un disc (HDD) sau un card de memorie este GParted localizat în Sistem, Administrare.
Ca să vă facă necazuri, o persoană neautoriată poate să vă șteragă sau să vă modifice partițiile dumneavoastră. Politica de prevenire a acestor manevre păguboase impune accesul la acest utilitar cu confirmare de parolă de administrator al sistemului.



 După formatarea fizică, discul poate fi separat în mai multe partiții. O partiție funcționează ca un disc separat și poate fi formatată logic cu orice sistem de fișiere ntfs, fat16, fat32, ext3, ext4, swap. După formatarea logică, o partiție se numește volum. Ca parte a operației de formatare ni se cere să dăm partiției un nume, numit etichetă (volume label), pentru identificarea mai ușoară.

Folosirea mai multor partiții permite instalarea mai multor sisteme de operare pe același disc, protejarea mai eficientă a datelor și creșterea performanțelor discului.

O partiție poate fi de trei tipuri: primară, extinsă și logică.
Partiția primară poate conține un sistem de operare, pentru instalarea acestuia, ea trebuie în prealabil formatată logic cu sistemul de fișiere corespunzator, în linux ext3 sau ext4. Partiția activă (de boot) este cea de pe care bootează calculatorul. Din mai multe partiții primare, numai cea activă poate fi vizibilă la un moment dat, celelalte fiind ascunse pentru a evita coruperea datelor. În general, sistemele de operare bootează numai de pe o partiție primară. Discul poate conține pînă la patru partiții primare sau trei primare și una extinsă.

Partiția extinsă a fost concepută pentru depașirea limitei de patru partiții pe disc, ea putînd fi împarțită în oricîte partiții logice. Partiția extinsă nu conține ea însăși date, pentru aceasta, trebuie create în ea partiții logice, care apoi se formatează logic.

Partiția logică poate fi există numai în interiorul unei partiții extinse. Poate conține date și chiar sisteme de operare care pot boota de pe o partiție logică (precum Linux și Windows).
În primul sector de pe disc se află tabela de partiții (partition table) care conține informații despre modul de partiționare al discului.
Cu ajutorul GParted se poate crea tabela de partiții.

Tot cu ajutorul acestui utilitar se pot face modificări ale dimensiunii unei partiții.
Avem un card de memorie de 8 Gb pe care avem deja o partiție formatată ca și fat 32 și o partiție de 360 Mb nealocată, liberă.


 Se observă în primul rînd notația discurilor, /sda adică HDD-ul (discul fix) și /sdb ceea ce, în exemplul nostru, este cardul de memorie (stik), cel pe care vom face o redimensionare. În unele cazuri partiția pe care se lucrează trebuie „demontată”. Pentru „demontare” se selecteză dreptunghiul ce simbolizează partiția pe care vom lucra, apoi din meniul GParted, Partiție se alege Demontează. 


 După această operațiune partiția respectivă este gata pentru redimensionare sau ștergere.
Pentru redimensionarea partiției se alege din meniul GParted, Partiție, Redimensionează / Mută sau se selectează butonul Redimensionează / Șterge partiția selectată.


 În caseta ce se deschide se pot muta „marginile” partiției spre stînga sau dreapta, depinde în care parte mai este loc.


Se poate mări partiția prin tragerea marginii spre dreapta pînă la dimensiunea dorită, sau spre stînga, pentru micșorarea dimensiunii, după care se acționează butonul Redimensionează / Mută. Această operație intră în așteptare, devenind activă la acționarea butonului Aplică toate operațiile.


În subsolul casetei se observă operațiile în așteptare. Odată lansată operația de redimensionare vom fi anunțați: „Sigur doriți să aplicați operațiile în așteptare ? Editarea partițiilor poate duce la PIERDEREA DATELOR.”
Continuarea operațiilor se face pe riscul „clientului” fiind sfătuit, totuși, în a face copii de siguranță. Funcție de mărimea partiției operația poate dura de la cîteva minute la zeci de minute, poate chiar ore (partiții de peste 100 Gb).
După aceeași metodă se pot crea noi partiții ce vor fi necesare la o instalare nouă de sistem.
Pentru a se putea instala o distribuție bazată pe linux pe un disc, se crează partiții cu puncte de montare /, /home și swap.
Partiția cu punctul de montare „/” este partiția pe care se instalează sistemul de fișiere.
Partiția „/home” cuprinde dosarele: documente, muzică, poze, video și descărcări.
La o reinstalare a sistemului, dacă nu se alege formatarea acestei partiții, datele scrise se vor păstra. Dar... Există și un dar, ar fi indicată totuși, o copie de siguranță.
Partiția „swap” se crează în general raportată la dimensiunea memoriei RAM a mașinii de calcul, respectiv de două ori RAM dar nu mai mult de 2 Gb și asta în cazurile în care ne vom folosi de funcțiile Hibernează sau Suspendare.

Exemplu de partiționare.

Forumul Ubuntu vă stă la dispoziție pentru orice lămurire suplimentară asupra acestui subiect la adresa: forum.ubuntu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu