1 iulie 2011

Unetbootin, creator discuri de pornire


Se instalează cu simpla comandă în terminal sau consolă,
                    sudo aptitude install unetbootin
sau din Synaptic - administratorul de pachete.

În cazul în care avem descărcată o imagine ISO a unui sistem de operare și vrem să testăm acest sistem fără a-l instala pe mașina de calcul, nu avem la îndemînă un CD sau DVD RW dar avem un card de memorie (stick), deschidem din meniu Aplicații, Utilitare de sistem și acolo găsim UNebootin pe care-l accesăm. Vi se va cere parola pentru a putea efectua operațiuni administrative.


 Ca și o condiție principală, cardul de memorie folosit să fie formatat în prealabil cu sistem de fișiere de tip fat 32, altfel sistemul va cere formatarea acestuia, după ce s-au ales opțiunile de „scriere”.


 Pasul următor este să bifați căsuța din dreptul Imagine de disc, iar în căsuța alăturată trebuie să fie tipul fișierului ce se dorește scris pe cardul de memorie, în cazul nostru ISO. Spațiul liber din dreapta căsuței ISO se autocompletează la apăsarea butonului marcat ... cu ajutorul căruia vom naviga în dosarul unde avem fișierul ISO dorit.


După selectarea fișierului, următorul pas este acționarea butonului Open.
Aplicația va începe să dezarhiveze și să „scrie” pe cardul de memorie conținutul ISO, urmînd ca, dacă totul a decurs normal, să ne anunțe că se poate reporni sistemul.

Din meniul de pornire al mașinii de calcul (BIOS) se alege ca prim dispozitiv de pornire cardul de memorie (stik), apoi CD-ROM iar a treia opțiune va fi discul fix.


Tot ce mai rămîne de făcut este explorați sistemul de operare lansat de pe acest card de memorie, iar dacă se ridică la cerințele dumneavoastră, există opțiunea instalării pe partiție dedicată a acestei distribuții.
Forumul Ubuntu vă stă la dispoziție pentru orice lămurire suplimentară asupra acestui subiect la adresa: forum.ubuntu.ro
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu