După instalarea sistemului de operare Ubuntu pe mașina de calcul, sistemul are nevoie de surse pentru actualizări. Surse mai mult sau mai puțin autorizate (terți).
Pentru redarea fișierelor audio-video, de exemplu, pentru redarea flmelor format DVD, avem nevoie de coedc-uri ce nu vin incluse implicit în distribuția instalată. Unele versiuni, totuși, au aceste codec-uri incluse (Zorin OS4, de exemplu).
Reiau în linii mari ideile din acest articol prezentat pe larg pe forumul Ubuntu România.
După stabilirea conexiunii la internet (obligatorie de fapt, pentru a putea descărca sursele adiționale cît și cele oficiale Canonical) se stabilește server-ul de pe care se vor face descărcările ulterioare de programe / aplicații și anume Server principal. Pentru aceasta se merge pe calea Sistem, Administrare, Surse software (fiindcă se fac operațiuni administrative, ni se va cere parola de administrator) iar în partea de jos a paginii găsim Descarcă din... și alegem Server principal recomandat sau Server pentru România opțional.
Pentru a avea acces la programele conținute în arhive, este bine să fie bifate căsuțele Descărcabile de pe internet așa cum se observă și în imaginea de mai sus.
Pe fila a doua din Surse software găsim Alt software unde bifăm cele două căsuțe și anume: http://archive.canonical.com/ubuntu și http://archive.canonical.com/ubuntu (Cod sursă). Tot în această filă se pot adăuga arhive / surse de noi aplicații denumite PPA-uri ce se pot adăuga fie din linia de comandă (sudo add-apt-repository ppa:denumire_arhivă), fie cu ajutorul butonului Adaugă...
Aceste programe / aplicații sînt dezvoltate de către comunitate dar pentru care Canonical nu oferă asistență.
Aducera la zi a actualizărilor de sistem se stabilește din fila a treia și anume Actualizări unde se bifează primele două căsuțe din Ubuntu actualizări.
Celelalte două căsuțe conțin actualizări de programe / aplicații ce nu sînt testate suficient și pot provoca destabilizarea sistemului.
De asemena, funcție de tipul sistemului de operare instalat, versiune normală (Ubuntu10.10, Ubuntu 11.4), sau LTS (Ubuntu 10.4 Long Time Support, suport pe termen lung) se optează pentru Actualizări de versiune, Afișează noile versiuni ale distribuției.
Odată cu finalizarea acestor operațiuni se acționează butonul Închidere după care ni se va cere actualizarea surselor conform celor stabilite anterior. Se acționează, mai departe butonul Reîncarcă, după care sistemul începe să descarce sursele și să-și facă actualizările la zi.
Subiect dezbătut pe larg pe forum Ubuntu România.
Forumul Ubuntu vă stă la dispoziție pentru orice lămurire suplimentară asupra acestui subiect la adresa: forum.ubuntu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu