23 iunie 2011

Centrul de programe Ubuntu

Vrem să instalăm un editor grafic. Pentru asta trebuie să căutăm pe internet o aplicație să ne satisfacă cerințele apoi trebuie să observăm dacă este sau nu gratuită urmînd, apoi, instalarea. Am prezentat pe scurt calea de instalare de aplicații pe alte sisteme de operare.

Instalarea / dezinstalarea aplicațiilor în Ubuntu, ca de altfel în orice distribuție Linux, este facilă, liberă și nerestrictivă. Pentra aceasta este suficient să ne documentăm asupra aplicației ce o dorim instalată pe mașina noastră de calcul, apoi să deschidem din aplicații Centrul Software Ubuntu.
În prima pagină ce se deschide putem indentifica multitudinea de categorii ce cuprind aplicații grafice, de birou, multimedia, accesorii, intrenet și altele.

Ele includ subcategorii de aplicații cum ar fi astrologie, biologie, chimie, electronică ce sînt incluse în categoria Știință & Inginerie spre exemplu.

Pentru a putea instala o aplicație, se deschide categoria dorită, sau se scrie în căsuța de căutare rapidă cuvîntul / numele aplicației dorite. Pe măsură ce se scriu literele în căsuța de căutare, aplicațiile ce sînt cuprinse în acest centru de programe și au în componeța lor literele ce se scriu în căsuța de căutare, vor începe a fi afișate, iar pe măsură ce se scriu mai multe litere, lista se „scurtează” rămînînd aplicațiile ale căror nume sînt cele mai apropiate cu cel dorit. Spun asta presupunînd că cel care caută o anumită aplicație nu cunoaște destul de bine cum se scrie corect numele solicitat. Pe măsură ce lista se completază cu aplicații ale căror nume se apropie de cel căutat, se verifică dacă acea aplicație „și-a făcut apariția”.
 Pentru instalarea aplicației dorite și găsite, se face un simplu clic pe cuvîntul Instalează, după care „pentru a instala pachete de programe trebuie să vă autentificați”.
După cum se observă în imaginea de mai sus, tot cu aceeași aplicație, putem vedea ce programe avem instalate sau putem dezinstala aplicații ce nu le mai dorim pe mașina de calcul.
Instalarea unei aplicații se mai poate face și din terminal în linie de comndă.
Dezinstalarea aplicației se poate face și din terminal, ca și instalarea ei, cu comanda: sudo aptitude purge nume_aplicație, după care se va cere parola de administrator, sau root.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu